TAK PERLU SUSAH-SUSAH buang masa di ‘Google’ untuk mencari cara menjahit baju kurung lagi…Tak perlu bayar mahal-mahal untuk kelas menjahit…saya akan tunjukkan bagaimana anda boleh mempelajarinya dengan cara mudah, cepat dan praktikal...teruskan membaca...


Adakah Anda?
Sedang mencari cara terbaik untuk belajar menjahit baju kurung..
Sudah melayari internet untuk mendapatkan cara menjahit baju kurung, tetapi hasilnya amat menghampakan…
Ingin mengikuti kelas menjahit baju kurung, tetapi kos yang terlalu tinggi sehingga mencecah RM200 membuatkan anda berfikir banyak kali…
Sudah membeli buku yang menunjukkan cara menjahit baju kurung, tetapi anda tidak faham arahan yang diberikan…
Berminat untuk belajar menjahit tetapi langsung tiada asas jahitan…tidak tahu dari mana hendak bermula…
Anda pernah belajar cara menjahit baju kurung, tetapi akibat lama tidak mempraktikkannya anda sudah lupa caranya...
Anda ingin mengisi masa lapang dengan hobi yang bermanfaat, menguntungkan dan menjimatkan?

Ataupun...

Anda sedang mencari pendapatan tambahan bagi menampung kos sara hidup yang semakin meningkat..
Anda sedang mencari jalan untuk mengambil hati ibu mertua anda...
Anda seorang lelaki dan berminat untuk belajar cara menjahit baju kurung, tetapi memikirkan anda akan dikelilingi oleh pelajar wanita apabila mengikuti kelas menjahit, niat tersebut terus dibatalkan…
Anda nak ‘save budget’ dengan menjahit sendiri baju kurung anda ataupun baju keluarga anda...
Anda selalu merasa tidak puas hati dengan hasil kerja tukang jahit yang menjahit baju   anda, ada saja yang tidak kena...samada anda yang terlalu cerewet atau tukang jahit tersebut yang salah...
Kelas menjahit yang ingin anda hadiri bermula dari 10 pagi dan berakhir pada pukul 5 petang pada hujung minggu Sabtu dan Ahad, anda tiada masa..


JANGAN TERUSKAN BACAAN Jika anda bukan salah seorang daripada yang tersebut di atas!Kisah saya yang teramat syahdu...

Suatu masa dulu, saya juga seperti anda, ingin belajar menjahit. Saya ingin mulakan dengan belajar cara menjahit baju kurung terlebih dahulu. Jadi, saya meninjau kelas-kelas menjahit daripada iklan di internet. Mahalnya.. RM150, RM200… malahan ada yang mengenakan caj RM250 untuk belajar menjahit sepasang baju kurung.

Disebabkan kos yang mahal, saya batalkan niat tersebut. Saya mencari panduan menjahit baju kurung di internet menggunakan ‘Google’. Berjam-jam berhari-hari menghadap komputer, tetapi cara menjahit baju kurung yang lengkap tidak juga saya temui, walaupun berpuluh website saya lawati. Saya hampa..

Saya ke kedai buku pula. Wahhhhhhh!!! Terujanya saya, buku yang dibelek bukan setakat mengajar teknik menjahit baju kurung tradisional tapi termasuk juga cara buat baju kurung pesak gantung, baju kurung Pahang, macam-macam design blouse, kebaya, skirt dan banyak lagi. Tanpa berfikir panjang, saya beli dua buah buku dengan harga +-RM80.

Balik rumah, saya cuba praktikkan cara menjahit baju kurung di dalam buku tersebut tetapi tidak berjaya. Kenapa? Saya tak faham arahan yang ditunjukkan kerana tiada asas menjahit. Mana mungkin saya boleh faham penerangan yang seolah-olah ditujukan kepada orang yang sudah ada asas jahitan atau pernah menyertai institut fesyen. Sekali lagi saya hampa...

Akhirnya, saya tiada pilihan lain lalu mengambil keputusan mengikuti kelas menjahit baju kurung. Kelas selama dua hari berturut-turut pada sabtu dan ahad bermula daripada jam 10 pagi hingga 6 petang. Saya belanjakan RM150 untuk kelas tersebut. Terketar-ketar juga tangan masa nak bayar RM150 untuk kelas menjahit baju kurung tersebut..huhuuu…tetapi, demi ILMU dan MINAT, saya sanggup sebab itulah satu-satunya pilihan terbaik yang saya ada pada masa itu…


Sekarang, sudah ada cara mudah, cepat dan praktikal untuk anda belajar cara menjahit baju kurung...
Inilah Penyelesaiannya...


Memperkenalkan:Kita lihat dulu apa isi kandungan ebook ini..

Ebook Jahit Baju Kurung Tradisional - Panduan Langkah Demi Langkah ini dilengkapi dengan illustrasi, gambar sebenar dan teks keterangan yang amat mudah difahami dan diikuti secara praktikal. Kepada anda yang ingin belajar menjahit tetapi tidak pasti bagaimana ingin memulakan minat tersebut, inilah panduan yang bertepatan dengan anda. Mari mulakan dengan belajar menjahit baju kurung. Ebook ini secara dasarnya menunjukkan cara menjahit baju kurung dan asas-asas tersebut juga dapat digunakan untuk membuat lain-lain jenis baju.


Modul 1: Pengenalan 
Anda akan didedahkan dengan asas menyiapkan baju kurung. Penerangannya disertakan dalam setiap modul yang berkaitan. Pentingkah bahagian ini? Ya, ini bagi memastikan proses keseluruhan dalam menyiapkan sepasang baju kurung lebih mudah. Apabila anda sudah memahami asas baju kurung, anda bebas mengubah saiz-saiz tertentu kepada saiz yang disukai. Anda juga bebas mengabaikan langkah-langkah tertentu dalam menjahit baju kurung apabila anda sudah yakin dan mahir kelak.
Modul 2: Teknik Mengambil Ukuran
Ketahui teknik-teknik mengambil ukuran berdasarkan ukuran badan dan baju contoh. Belajar cara mengambil ukuran semua bahagian baju kurung untuk menentukan ukuran termasuk ukuran pesak, kekek dan lain-lain lagi. Apabila ingin memastikan baju yang dijahit selesa dipakai, ukuran yang diambil perlulah betul.

Modul 3: Teknik Melukis Pola
Secara asasnya, pola diperlukan untuk menghasilkan sehelai baju. Pola digunakan untuk memudahkan proses memotong kain dan mengelakkan kesilapan. Di dalam panduan cara menjahit baju kurung ini anda akan mempelajari secara terperinci bagaimanakah cara melukis pola yang betul dari mula hingga akhir. Belajar cara mudah melukis pola untuk semua bahagian baju.

Modul 4: Teknik Memotong Kain
Bagaimana cara memotong kain menggunakan pola? Bagaimana memastikan kain dipotong dengan ukuran yang tepat? Anda akan diajar teknik-tekniknya. Bagaimana memotong kain yang licin dan lembut untuk mendapatkan bahagian-bahagian potongan baju kurung yang sama dan selari? Teknik rahsia memotong kain jenis ini saya berikan secara percuma. Memotong kain yang lembut dan licin adalah sukar. Tetapi dengan cara ini, anda boleh memotongnya dengan mudah dan cepat. Isi butiran seperti yang diperlukan di bawah untuk mendapatkan teknik itu secepat mungkin.

Modul 5: Teknik Menjahit Kain
Bagaimanakah cara menjahit bahagian-bahagian baju yang sudah dipotong? Bagaimana mencantum pesak dengan kekek baju kurung? Bagaimana mencantum lengan baju kurung? Bahagian mana yang perlu disambung terlebih dahulu? pesak, kekek, lengan atau bahagian-bahagian badan yang lain? Ketahuinya di sini. Anda juga akan diajar teknik menjahit kain susun tepi, teknik memasang zip, teknik menentukan saiz kain dan juga cara membuat susunan kain kemas dan selesa dipakai.

Modul 6: Teknik Menjahit Poket Baju
Baju kurung yang mempunyai poket di bahagian tepi baju menjadi pilihan sesetengah pemakai. Poket pada baju kurung sangat sesuai untuk baju kurung kanak-kanak. Bagi orang dewasa, Ini memudahkan mereka meletak dompet dan telefon bimbit tanpa perlu membawa beg tangan. Kemahiran ini dapat memberikan kelebihan kepada anda untuk memenuhi kehendak individu yang mahu poket pada baju mereka. Anda akan belajar cara menjahit poket baju kurung di sini.

Modul 7: Teknik Menjahit Leher Baju
Bagaimanakah menentukan saiz lubang leher? Bagaimanakah caranya menebuk lubang leher? Anda akan belajar cara menjahit lubang leher baju kurung daripada mula sehingga akhir. Amat mudah untuk anda memahaminya kerana disertakan dengan illustrasi dan gambar sebenar. Hanya ikuti arahan yang ditunjukkan untuk menghasilkan leher baju yang cantik dengan saiz yang tepat.

Modul 8: Teknik Menjahit Pinggang Kain
Bagaimana ingin memastikan bahagian pinggang kain baju kurung yang dijahit dengan getah ataupun pengeras menjadi kemas dan selesa dipakai? Anda akan belajar tekniknya. Anda akan diajar dua cara menjahit pinggang kain iaitu dengan menggunakan getah sahaja dan dengan menggunakan getah yang dicampur pengeras. Setiap langkah ditunjukkan satu persatu dan amat mudah untuk anda mengikutinya secara praktikal.

Modul 9: Teknik Menjahit Span Bahu
Anda akan ditunjukkan cara mudah bagi menyiapkan span untuk dijahit pada bahagian bahu. Teknik yang salah akan menyebabkan baju yang dijahit tidak selesa dipakai. Pastikan cara menjahit span pada bahagian tersebut betul bagi memastikan keselesaan apabila baju dipakai.

Modul 10: Teknik Menyiapkan Kemasan Akhir
Anda akan diajar cara menjahit kemasan-kemasan akhir di bahagian lengan, bawah baju dan leher baju kurung. Teknik bagi memastikan kemasan akhir yang dilakukan mendapat hasil yang kemas dan selesa dipakai ditunjukkan di sini.

Anda berjaya menyiapkan sepasang baju kurung yang sedia untuk dipakai selepas menyiapkan bahagian ini.Pelajari kesemua teknik di atas dengan segera.
Miliki ebook ini sekarang juga!Format ebook adalah PDF iaitu buku maya yang boleh dibaca melalui komputer dengan menggunakan perisian khas Adobe Acrobat Reader yang boleh dimuat turun secara percuma di internet. Anda juga boleh mencetak ebook ini bagi memudahkan anda untuk membacanya di mana-mana sekalipun.


Mulakan langkah pertama, jom belajar menjahit baju kurung!!

Pastinya anda akan MAHIR menjahit baju kurung selepas mendapatkan ebook cara menjahit baju kurung ini, seterusnya dapat menyiapkan berpasang-pasang baju kurung hasil jahitan sendiri dan SETERUSNYA... 

Menambah pendapatan dengan mengambil upah menjahit baju kurung secara kecil-kecilan dan kemudian membuka kedai jahit atau butik sendiri...wowwww!!


Tuah ayam nampak di kaki,
Tuah dan rezeki anda siapa yang tahu!!JANGAN BERHENTI SEKERAT JALAN…
habiskan bacaan supaya anda faham dan jelas 
kenapa anda patut memiliki panduan ini…


Saya berminat nak belajar jahit baju kurung, tapi…


Perlu ada mesin jahit dulu ke…

Agak mustahil untuk anda menjahit sepasang baju kurung menggunakan tangan melainkan anda betul-betul sabar dan gigih. Walaubagaimanapun, langkah-langkah menyiapkan sepasang baju kurung bukan hanya melibatkan penggunaan mesin jahit. Anda boleh mulakan dengan belajar memahami asas baju kurung, teknik mengambil ukuran, menyiapkan pola dan memotong kain. Kemudian, kain yang sudah siap dipotong boleh dihantar untuk dijahit tepi di kedai jahit yang menawarkan servis tersebut. Anggaran upahnya antara RM1.50 – RM2.00 sepasang. Apabila sudah mempunyai mesin jahit, anda bolehlah menyambung bahagian-bahagian yang telah dipotong.

Mahirkan teknik-teknik tersebut dengan mengaplikasikannya kepada beberapa helai baju terlebih dahulu. Apabila mempunyai bajet yang mencukupi anda bolehlah mendapatkan sebuah mesin jahit. Mesin jahit baru dengan fungsi menjahit lurus dengan 1 tahun jaminan boleh didapati dengan harga serendah RM300. Terpulang kepada kemampuan anda untuk memiliki mesin jahit yang lebih canggih dengan fungsi yang pelbagai.

Anda juga tidak perlu mengeluarkan wang yang banyak sekaligus jika membeli mesin jahit dengan bayaran secara ansuran bulanan. Buatlah tinjauan di internet atau mana-mana kedai untuk mengetahui harga dan spesifikasi pelbagai jenis mesin jahit daripada pelbagai jenama yang ada di pasaran.

Sekiranya anda berminat untuk belajar menjahit dan sedang berkira-kira untuk memulakan langkah pertama dengan mempelajari cara membuat baju kurung, ketiadaan mesin jahit bukanlah penghalang untuk anda memahirkan diri dengan langkah-langkah penting lain yang terlibat dalam menyiapkan sepasang baju.

Kos beli mesin jahit…belum tambah kos lain lagi…berbaloi ke… 

Beberapa ratus ringgit adalah sangat kecil bagi orang yang berduit, tetapi satu jumlah yang besar bagi yang kurang berduit. Pastinya kita yang termasuk dalam golongan kedua khasnya inginkan hasil yang setimpal daripada setiap ringgit yang dikeluarkan.

Berikut adalah contoh kiraan secara kasar:
Anda membeli sebuah mesin jahit berharga RM350. Barangan asas lain yang diperlukan termasuklah gunting, pembaris, pita pengukur, jarum, benang, dan beberapa bahan kecil lain yang jumlah harganya dalam anggaran RM25. Jadi, jumlah keseluruhan adalah RM375.

Kesemua barangan di atas boleh bertahan selama mana anda menjahit selagi tidak hilang atau rosak. Untuk memudahkan pengiraan, terus saja dibahagikan kepada 1 tahun@12 bulan. RM375 dibahagi 12 bulan, Jadi modal bulanan yang dikeluarkan adalah RM31.25.

Dengan menjahit purata 1 pasang baju kurung sebulan, anda sudah dapat kembali modal yang dikeluarkan. Belum lagi dikira untungnya jika anda mengambil upah menjahit 2 atau 3 pasang baju sahaja dalam masa sebulan. Mulakan dengan mengambil upah menjahit baju jiran dan rakan-rakan terdekat anda. Pastikan anda mempersembahkan hasil jahitan terbaik anda dan mereka pasti akan menjadi pelanggan tetap anda. Pelanggan tetap anda akan bertambah dari masa ke semasa.

Kita tengok pula anggaran kos menjahit sepasang baju kurung apabila anda sudah ada mesin jahit dan semua alatan yang diperlukan:

Benang: 80 sen
Butang: 15 sen
Getah dan pengeras untuk pinggang: 40 sen
Cangkuk kain: 15 sen
Zip kain: 30 sen
Kain khas untuk leher: 20 sen
Jahit tepi: RM2.00


Kos pengangkutan RM2.00 (ini adalah anggaran kos pengangkutan untuk membeli barangan yang diperlukan dan kos jahit tepi apabila mengambil kira anda menghantar lebih daripada sepasang baju untuk dijahit tepi ataupun perjalanan tersebut bukan semata-mata untuk menghantar baju bagi dijahit tepi).

Jumlah kos adalah RM6. Ini adalah anggaran kos, barangan seperti getah pinggang dan cangkuk kain perlu dibeli dalam kuantiti melebihi 1 unit. Jadi, kos sebenar untuk menjahit sepasang baju  adalah lebih murah daripada kos yang dinyatakan di atas.

Upah menjahit sepasang baju kurung tradisional pula adalah antara RM25 – RM45 sepasang bergantung kepada kawasan samada bandar atau luar bandar.

Katakan upah yang anda ambil untuk menjahit sepasang baju kurung adalah RM40. Anda menjahit 5 pasang baju kurung sahaja dalam masa sebulan. Jumlah pendapatan anda daripada 5 pasang baju kurung tersebut adalah RM200. Kos sepasang baju kurung adalah RM6. Jadi, kos untuk 5 pasang baju adalah RM30. RM200 ditolak kos iaitu RM30. Jadi, keuntungan anda adalah RM170. Keuntungannya adalah 85% daripada hasil jualan dengan hanya menjalankan perniagaan kecil-kecilan di rumah sendiri. Jika anda mempunyai kedai dan pekerja sendiri, pendapatan anda lebih banyak dan lumayan.

Pasti anda sudah faham bagaimana mengambil upah menjahit baju kurung sahaja dapat menghasilkan pendapatan lumayan…belum lagi mengambil upah menjahit baju kurung riau, baju kurung moden dan sebagainya.

Bila anda sudah ada mesin jahit, anda bukan setakat boleh menjahit baju sahaja tetapi bolehlah menjahit langsir, sarung bantal, cadar, baju koyak dan projek-projek kraftangan yang lain...

BERJIMAT SAMBIL BERSERONOK DAN MENAMBAH PENDAPATAN...

Saya langsung tak ada asas jahitan…

Ini langsung tidak perlu dirisaukan jika anda menggunakan ebook ini sebagai panduan untuk belajar menjahit baju kurung. Ebook ini dilengkapi dengan illustrasi, teks keterangan dan gambar sebenar bagi memastikan setiap langkah yang ditunjukkan dapat difahami dan diikuti secara praktikal. Apa yang patut ada pada anda adalah minat dan kesungguhan.

Dengan mengikuti langkah-langkah yang ditunjukkan di dalam ebook ini secara praktikal, anda pasti dapat menyiapkan sepasang baju kurung hasil jahitan sendiri...


Dapatkan ebook ini sekarang:

Jangan berlengah lagi. Dapatkan ebook ini dengan segera pada harga yang cukup istimewa, Cuma...

RM150

RM80

RM70

RM50 sahaja

RM30

Dalam tempoh terhad, ebook ini dijual dengan harga RM50 RM60 RM70 sahaja. Harga mungkin akan dinaikkan pada bila-bila masa..

Anda cuma perlu melaburkan RM50 RM60 RM70 sahaja jika anda mendapatkan ebook ini sekarang. Berapa banyak yang anda perlu belanjakan untuk mengikuti kelas menjahit baju kurung? Dan berapa banyak pula yang anda boleh jimatkan dengan membeli ebook ini sekarang? Bandingkan harganya.. Harga istimewa ini akan tamat pada bila-bila masa. Ingat! Tawaran ini mungkin hanya sekejap sahaja..

Proses pembelian Panduan Menjahit Baju Kurung ini adalah di bawah kelolaan jomniaga.com. Pihak panduanbajukurung.com akan menghantar link download ke email anda selepas mendapat pengesahan bayaran.

Sila pastikan anda mengisi borang tempahan dengan maklumat yang benar dan tepat bagi memastikan proses tersebut berjalan lancar.

Ok…saya memang berminat nak dapatkan ebook ni…tapi…

Harganya macam mahal jer...

Ya, ada panduan menjahit baju kurung yang boleh dibeli dengan harga yang lebih murah berbanding ebook ni. Terpulang kepada anda untuk mendapatkannya. Bandingkan terlebih dahulu kelebihan dan kekurangan yang anda akan dapat selepas mengeluarkan wang untuk membeli mana-mana produk yang menunjukkan cara menjahit baju kurung.

Sebelum anda membeli panduan menjahit baju kurung yang lebih murah daripada ebook ini, pastikan wang yang akan dilaburkan dapat memberi hasil yang anda harapkan walaupun dengan harga yang lebih murah. Pastikan anda mendapat jaminan tersebut sebelum mengeluarkan wang supaya anda tidak perlu mengeluarkan wang lebih daripada sekali untuk mempelajari cara menjahit baju kurung yang jumlah keseluruhannya lebih besar daripada harga ebook ini.

Buatlah pilihan yang bijak dan setepatnya. Semuanya di tangan anda!

Macamana kalau lepas beli ebook ni, saya tak puas hati? Entah-entah indah khabar dari rupa…ayat je lebih agaknya…

Memang merisaukan apabila memikirkan apa yang anda akan dapat tidak sama dengan apa yang dijanjikan. Pendek kata, anda tidak berpuas hati dan merasa jumlah yang dibelanjakan adalah satu pembaziran yang tidak patut berlaku. Seperti anda, saya juga benci perasaan tersebut!

Bagaimana dengan ebook ini?

Pada bila-bila masa dalam tempoh 30 hari, www.jomniaga.com menawarkan jaminan pulangan wang 100% jika anda tidak berpuas hati dengan isi kandungan ebook ini selepas mempraktikkan semua teknik yang ditunjukkan di dalamnya. Risiko anda ditanggung sepenuhnya. Jadi, pelaburan anda dijamin selamat 100%!

Apa lagi yang saya dapat kalau beli
panduan menjahit baju kurung ni?


Saya tidak dapat memberi jaminan yang ebook ini adalah 100% sempurna walaupun saya telah berusaha sedaya upaya untuk memastikan kesempurnaannya. Kesempurnaan hakiki hanyalah milik Allah SWT. Oleh itu, anda bebas mengajukan sebarang pertanyaan dan kemusykilan kepada saya samada melalui email atau telefon. Saya ingin memastikan anda benar-benar berpuas hati dengan hasil yang anda perolehi daripada pembelian ebook ini. Saya ingin memastikan anda mahir menjahit baju kurung selepas mempraktikkan teknik-teknik yang ditunjukkan di dalam panduan ini. Bukan dalam tempoh 30 hari ya, tapi sampai bila-bila selagi saya masih mampu membaca dan membalas email dan mesej anda...

Wowwwww!!! 

Boleh anda dapatkan semua tawaran istimewa di atas dari tempat lain?
Selepas mengeluarkan ratusan ringgit untuk mengikuti kelas menjahit, boleh anda dapatkan semula wang anda jika merasa tidak berpuas hati dengan kelas menjahit tersebut?
Boleh anda dapatkan semula wang anda jika tidak berpuas hati dengan isi kandungan buku yang dibeli?

Jika kesemua tawaran yang dinyatakan di atas hanya didapati dengan memiliki ebook ini… Anda memang patut membelinya SEKARANG!!

Dapatkannya Sekarang Juga!!
(KLIK gambar di atas)Tambah Ilmu => Tambah Kemahiran=> Tambah PendapatanSalam Mesra,

Salmawati Shamsudin
h/p: 013-2819152
email: support@panduanbajukurung.com

P.S: Sila hubungi saya jika anda mempunyai sebarang pertanyaan dan kemusykilan berkaitan ebook Cara Menjahit Baju Kurung ini.


P.P.S: Ebook yang menunjukkan cara menjahit baju kurung ini amat sesuai untuk sesiapa sahaja walaupun tidak pernah mempelajari sebarang asas dalam jahitan. Ianya lengkap dengan illustrasi, gambar sebenar dan teks penerangan yang jelas dan mudah diikuti secara praktikal.

P.P.P.S: Jika anda serius ingin belajar cara menjahit baju kurung, janganlah buang masa lagi. Mulakan langkah pertama anda sekarang juga. Selagi anda tidak mempelajari teknik menjahit baju kurung secara jelas dan betul selagi itulah anda sebenarnya sedang membuang masa. Janganlah kerana modal yang perlu dikeluarkan, anda sanggup mengenepikan  impian dan keinginan sebenar anda. Dapatkan ebook ini sekarang, KLIK SINI.


Halaman Utama | Affiliates (Rakan Niaga)  Pembelian |  Hubungi Kami